Bordspel – Kardinaal en Koning, Europa in de twaalfde eeuw. Invloedrijke kloosterorden strijden om de macht. Her en der verrijzen kloosters en worden raadsheren naar de paleizen van de koningen gestuurd.
De invloed van een kloosterorde verhoogt door het geschikt plaatsen van kloosters en het sluiten van verdragen tussen verschil-lende landen.
De machtstrijd duurt voort tot Europa verzadigd is. Wie slaagt er in de invloedrijkste kloosterorde te leiden?
Doel van het spel: Probeer door het plaatsen van kloosters en raadsheren de invloedrijkste kloosterorde te worden.
Voorbereiding: Iedere speler krijgt 3 gedekte gebiedskaarten op handen. De rest van de kaarten vormen een gedekte trek-stapel. De bovenste twee kaarten hiervan worden open neergelegd.
Spelverloop: Een speler kan in zijn beurt één, twee of drie kaarten uitspelen en speelstukken in de betreffende land(en) plaatsen. Als hij geen kaart wil spelen, moet hij een kaart ruilen. Als de stapel op is, volgt een puntentelling, waarbij alleen de kloosters tellen. Als de stapel voor de tweede keer op is, is het spel afgelopen en volgt de slot-telling, waarbij naast de kloosters ook de verdragen en de kloosterketens tellen.
Einde van het spel: Als de kaartstapel voor de tweede keer leeg is, eindigt het spel. Nu volgt de eindtelling:
¿ Kloostertelling: Als tussentelling.
¿ Telling raadsheren: Voor ieder verdrag krijgt de speler, die het verdrag sluit, evenveel punten als het totaal aantal raadsheren in beide landen.
¿ Telling kloosterketens: Voor ieder klooster in een kloosterketen krijgt de speler 1 punt.,
Leusden, Nederland –
Dit spel biedt je een combinatie van strategie op de langere termijn en tactisch inspelen op recente ontwikkelingen. Ook met de interactie zit het wel goed, je kunt elkaar meer dan aardig blokkeren en frustreren. De speelduur is verrassend voor een spel met deze diepgang: dit klusje is in 45 minuten geklaard (al wil je eigenlijk direct nog een potje spelen!).