Bordspel – Spellenbundel – 3 Stuks – Carcassonne & Uitbreidingen Het Circus & Jagers en Verzamelaars, Carcassonne – Basisspel – Nieuwe Editie
Spelomschrijving
In dit bekende legspel Carcassonne bouwen de spelers gezamenlijk de Franse stad Carcassonne op met al haar wegen, steden, kloosters en weiden. Door het inzetten van horigen scoren ze punten voor afgebouwde projecten.
Elke beurt in Carcassonne leg je één landtegel neer en mag je er één horige opzetten. Welke soort dat is, hangt van de tegel af. Zo zijn er tegels met wegdelen, kloosters, stadsdelen en/of stukken weide. In principe mag er niet meer dan één horige op een project staan, maar als twee onafgebouwde delen aan elkaar worden gebouwd, kan het toch voorkomen dat er meer horigen op terecht komen. Wie de meeste horigen op een afgebouwd project heeft, krijgt daar direct punten voor. Voor elke soort project gelden verschillende spelregels voor het aantal te ontvangen punten. Het spel is afgelopen als alle tegels zijn gelegd. Wie de meeste punten heeft, wint Carcassonne.
Carcassonne is zowel bij families als bij veelspelers geliefd, omdat het ondanks de eenvoudige spelregels voldoende diepgang heeft. Het vleugje geluk geeft iedereen de mogelijkheid om tot het einde om de winst mee te doen.
Doel van Carcassonne
Door het plaatsen van landtegels en horigen proberen de spelers zo veel mogelijk punten te vergaren.
Voorbereiding Carcassonne
De starttegel wordt open op tafel gelegd. De andere tegels worden geschud en in gedekte stapeltjes verdeeld. Iedere speler krijgt 7 horigen in zijn kleur.
Spelverloop Carcassonne
Er wordt met de klok mee gespeeld. De speler, die aan de beurt is, doet het volgende:
1. De speler moet een nieuwe landtegel trekken en aanleggen.
2. De speler mag één van zijn horigen op de zojuist geplaatste landtegel zetten.
3. Als door het plaatsen van de landtegel steden, kloosters of wegen zijn afgebouwd, moet men die nu tellen.
Einde van Carcassonne
Als alle landtegels zijn geplaatst, is het spel afgelopen. Nu volgt de eindtelling. Alle niet afgebouwde steden, kloosters en wegen leveren 1 punt per tegel en 1 punt per wapen op. Ook de boeren worden nu geteld. Iedere afgebouwde stad levert 4 punten op als deze in het betreffende weiland ligt. Aantal spelers: 2 – 5 Leeftijd: 10+ Speelduur: 30 min.
—
Carcassonne: Het Circus Bordspel
Spelomschrijving
Uitbreiding op het populaire legspel Carcassonne Het circus reist rond in de omgeving van Carcassonne en overal waar het zijn tent opzet, stromen meeples toe. Je probeert je meeples in de buurt van de circustent te zetten om extra punten te verdienen, afhankelijk van een gedekt dierfiche onder de tent. Verder kun je je meeples nu ook als artiest inzetten en daar bij een speciale puntentellingen 5 punten per stuk mee verdienen. Circusdirecteuren zijn gewone meeples, maar krijgen extra punten als ze hun werk in de directe omgeving van het circus of artiesten doen. In combinatie met het basisspel is deze uitbreiding met ten hoogste 5 spelers te spelen, maar met Kathedralen & Herbergen kan er nog een speler meedoen. Wij adviseren deze uitbreiding alleen met het nieuwste basisspel van Carcassonne uit 2016 te combineren voor de beste speelervaring, maar Het Circus is ook nog te spelen met het oude basisspel en de uitbreidingen. De tegels hebben een nieuwe stijl tekeningen, maar de achterkanten zijn gelijk gebleven.
—
Carcassonne Jagers & Verzamelaars
Productbeschrijving
Enige duizenden jaren voordat de stad Carcassonne met zijn machtige stadswallen ontstond, was het gebied al bewoond. De mensen leefden in stammen en maakten jacht op wilde dieren. Verder leefden zij van visvangst en het verzamelen van bessen, paddestoelen en noten. Recent zijn archeologische vondsten gedaan in de vele grotten die het gebied met zijn kalksteengrond rijk is. Er zijn talloze prachtige grotschilderingen en andere sporen van een vroege beschaving. De bekendste bevinden zich in Lascaux.
Doel van het spel:
De spelers leggen om de beurt landtegels neer. Er ontstaan weiden met wild en tijgers, bossen met goudklompen en rivieren/meren met vis, waarop de spelers hun stamleden en hutten kunnen inzetten om punten te verdienen. De speler met de meeste punten wint het spel.
Voorbereiding:
Iedere speler ontvangt zijn stamleden en hutten. De starttegel wordt open op tafel gelegd. De overige tegels worden gedekt in stapels verdeeld. De stapel bonustegels wordt apart van de andere tegels gehouden.
Verloop van het spel:
– Landtegel trekken en aanpassen.
– Eventueel stamlid of hut op een deel van deze tegel plaatsen.
– Eventueel de score voor afgebouwde bossen of rivieren bijwerken
Puntentelling:
Afgebouwde rivieren en bossen leveren direct punten en/of een bonustegel op. Hutten op rivierenstelsels en jagers op weiden leveren pas aan het einde van het spel punten op.
Einde van het spel:
Het spel is afgelopen als de laatste tegel is gelegd. De speler die na het tellen van de jagers en de hutten de meeste punten heeft verzameld, wint het spel.
—
,
Beoordelingen
Er zijn nog geen beoordelingen.