Monuments Standaard Bordspel – Nederlands,
Speel als een van de oude civilisaties en start met het bouwen van je Monument!
In Monuments speel je als een van de oude civilisaties; de Grieken, Egyptenaren, Maya’s en Inca’s. Het is jouw taak om je Monument zo snel mogelijk te bouwen, maar je kunt je rijk en haar inwoners niet verwaarlozen. Het spel eindigt na de ronde waarin een speler zijn Monument afbouwt, maar alleen de speler met de meeste overwinningspunten wint het spel!
Monuments heeft een andere kijk op het civilisatie genre. Er zijn geen tijdperken, tech trees, voortuitgang tracks, geen lange wachttijden tussen beurten, geen spel dat 4 uur duurt en ook geen regelboek van 40 pagina’s heeft. In Monuments ligt de focus op het bouwen van je Monument. Elke speler heeft dezelfde 10 actiekaarten. Als je aan de beurt bent doe je slechts één ding. Of je speelt een van je 10 actiekaarten uit je hand, voert de simpele actie die er op staat uit, en legt hem af. Of, je neemt alle kaarten die je eerder hebt afgelegd terug op hand. Dit zorgt voor heel weinig downtime tussen de beurten van de spelers. Een spel duurt ongeveer 60-120 minuten; 30 minuten per speler afhankelijk van of spelers Monuments al eerder hebben gespeeld en hoeveel competitie er op het einde van het spel is.
Eén van je actiekaarten is ‘Bouw een laag van je Monument’. Elk Monument heeft 5 lagen nodig om volledig gebouwd te worden. Er zijn drie vereisten om een laag te mogen bouwen. Ten eerste moet je een aantal (land)gebieden controleren. Daarnaast moet je een aantal grondstoffen inleveren. En tenslotte moet je ook een aantal werkers opgeven. Met de ‘Productie’ en ‘Populatie’ acties is het niet moeilijk om de grondstoffen en werkers te krijgen die je nodig hebt. Maar om laag 5 te bouwen, en zo het spel te beëindigen, heb je 12 landgebieden nodig. En je hebt er maar 9 op je thuiscontinent, en 2 op nabijgelegen eilanden. Dan moet je dus je 12e gebied elders zoeken, en dat is nog maar aangenomen dat je tegenstanders niet jouw continent gaan aanvallen…
Dus hoe geraak je aan die gebieden, grondstoffen en werkers? Je hebt 10 actiekaarten, en de meeste kaarten werken samen met andere kaarten. Je kan bijvoorbeeld eerst je werkers verplaatsen met de ‘Beweging’ actie. Vervolgens speel je ‘Productie’ en laat je deze werkers de grondstoffen produceren die je nodig hebt. Dan speel je ‘Bouw een gebouw’ en spendeer je die grondstoffen om bijvoorbeeld een dorp te bouwen. Heb je twee werkers in een dorp, dan kun je ‘Populatie’ spelen en komt er een werker bij. Later in het spel, als je militaire units mag bouwen kun je ‘Train Militaire Units’ spelen en kun je een werker omtrainen naar een landmacht, luchtmacht of marine. Heb je dan militaire units aangrenzend aan vijandelijk gebied, kun je ‘Aanval’ spelen en proberen dit gebied over te nemen! Heb je genoeg gebieden, grondstoffen en werkers, kun je ‘Bouw een laag van je Monument’ spelen en zo aan je Monument bouwen. Elke keer als je dit doet krijg je hiervoor twee bonussen. Je hebt een persoonlijk bonus deck waaruit je een éénmalige bonus mag kiezen. Er zijn ook gemeenschappelijke bonussen, waaruit je er één mag kiezen. Hoe eerder je dit doet, hoe meer er te kiezen valt!
Dan heb je nog drie andere actiekaarten. Met ‘Ruilen’ kun je grondstoffen ruilen met de bank. Met ‘Neem Doelkaarten’ kun je een aantal doelkaarten trekken en er tenminste één houden. Op deze kaart staan 1, 2 of drie doelen. Behaal je alle doelen op een kaart voor het einde van het spel dan krijg je hiervoor een aantal overwinningspunten. Maar let op, voor elke doelkaart die je niet hebt voltooid krijg je mogelijk een aantal minpunten! En tenslotte kun je met ‘Upgrade een actiekaart’ een van je 10 actiekaarten upgraden. Elke actiekaart heeft twee zijdes, een groene en een rode. Je begint het spel met de rode zijdes naar boven. Voor twee grondstoffen kun je een kaart upgraden naar de groene zijde. Vanaf nu doet heeft deze actiekaart een sterkere actie! Zo kun je met de ‘Beweging’ kaart bijvoorbeeld 2 units bewegen als de kaart op de rode zijde ligt, en 3 units als deze op de groene zijde ligt. En met ‘Productie’ kun je op 2 gebieden produceren met de rode zijde, en op 3 gebieden met de groene zijde.
Daarnaast is er nog een aantal zaken om rekening mee te houden. Elke civilisatie start het spel met een unieke uitgangspositie op het bord, een unieke eigenschap, een andere scorekaart en een persoonlijk bonusdeck. Deze zorgen ervoor dat elk spel weer helemaal anders is!
,
Beoordelingen
Er zijn nog geen beoordelingen.