White Goblin Games – Codenames – Gezelschapsspel, Vijfentwintig spionnen liggen op tafel. Eén speler van elk team weet welke bij zijn team horen. Lukt het hem aanwijzingen te geven van één woord, opdat zijn team de juiste aanwijzen en zij als eerste contact maken met al hun spionnen?
Inhoud Codenames:
- 16 spion kaarten in twee kleuren
- 1 dubbelspion kaart
- 7 onschuldige omstander kaarten
- 40 sleutel kaarten
- 1 spelregels
- 1 kaarten standaard
- 1 zandloper
- 200 kaarten met 400 codenamen In Codenames kennen twee rivaliserende geheime diensten de geheime identiteit van de 25 spionnen. Hun teamgenoten kennen deze spionnen enkel bij hun codenaam.
Beide teams gaan met elkaar de strijd aan en proberen als eerste contact te leggen met hun spionnen. Elk hoofd van de geheime dienst geeft aanwijzingen door één woord te noemen dat van betrekking is op meerdere worden op tafel. Zijn teamgenoten proberen de woorden van hun kleur te raden zonder daarbij spionnen van de tegenstander aan te wijzen. En natuurlijk wil iedereen wil uit de buurt van de huurmoordenaar blijven.
Een uniek woordspel, waarbij spelers associaties met woorden moeten zoeken. Probeer met één woord een aanwijzing te bedenken die op meerdere woorden op tafel slaat, zodat je medespelers snel veel punten kunnen scoren. Hoge herspeelbaarheid: 400 verschillende woorden waarvan er steeds slechts 25 in een spel worden gebruikt, waardoor de associaties die spelers kunnen maken steeds anders zullen zijn! Een spel voor twee teams (van onbeperkte grote), maar bevat ook regels voor 2 of 3 spelers.
Een echte Nederlandstalige versie! Geen 1-op-1 vertaling van de Internationale versie, maar….woorden die uniek zijn voor Nederland en België (plaatsnamen, cultuur, eten en drinken), woorden die in het Nederlands en Vlaams meerdere betekenissen hebben en woorden die in onze taal tot de verbeelding spreken of in verschillende categorieën passen.,
Ed64 –
Een erg leuk en nieuw spel om met een groep te spelen. De uitdaging blijft groot, vooral als teamcaptain is het vaak lastig om woorden te combineren. Door elk rondje van captain te wisselen kun je dit spel lang door blijven spelen.
Meinaart –
Was een hit met spelletjesavond. Erg leuk origineel spel. Mooie tekeningen.
LezerM –
Eindeloos speelplezier en in verschillende samenstellingen te doen, vanaf twee personen maar ook in grote groepen. Het leukste is vanaf 3 personen, zodat er wel tegen elkaar gespeeld kan worden. De kaartjes slijten helaas erg snel.
jxdb –
Leuk gezelschapsspel, je bent er snel mee weg.
JoyceBass –
Een spel dat nooit verveelt omdat de combinaties altijd varieren. Het daagt je uit om buiten de standaard kaders te denken maar ook om de denkprocessen van je medespelers te analyseren. Ook zal je merken dat je algemene kennis wordt getest. Want houden ijsberen nou wel of niet een winterslaap en zijn er lawines in de Ardennen?
In onze vriendenkring (leeftijd 25-30) is dit erg populair en we krijgen vaak de vraag om het nog eens mee te nemen.
Willetje1954 –
Heel erg leuk gezelschapsspel voor 2 of meerdere teams.
stefkedt –
Het leuke aan dit spel is dat je het zowel met twee (coöperatieve versie) als met zes en meer speelbaar is. Er zijn zoveel verschillende kaartjes dat het bijna oneindig herspeelbaar is. Het zit in het segment van de partygames maar ik vind het meer dan alleen ammusement op een feestje. Het is zowel door de veelspeler als de sporadische speler te spelen. Vlot weinig regels. Een aanrader
Lunsen –
Leuk spel.
Om met zijn twee”en te spelen of met zijn vieren. Snel aangeleerd en je bent de hele avond zout
Milo402 –
Echt een heel aangenaam spel dat je maar blijft spelen omdat het zo leuk is. Het duurt ook niet zo lang dus je kan altijd zelf kiezen hoe vaak en hoe lang je het wilt blijven spelen! Super leuk spel!
MarcelvdT –
Bij codenames is het de bedoeling dat twee teams het tegen elkaar opnemen om spionnen van hun kleur te ontmaskeren. Beide teams hebben één teamleider/directeur door middels één woord de andere leden moet informeren over welke spionnen zij ontmaskeren moeten. Als jouw team bijvoorbeeld spionnen heeft met de woorden: muis, scherm en netwerk heeft kan de teamleider dus “computer” zeggen. Ook mag het aantal woorden gezegd worden dat er aan gerelateerd zijn (dus computer 3). Het team die als eerst al zijn kleur spionnen ontmaskerd heeft wint.
Een simpel en kort spel, maar wel met heel veel variatie. De kaarten hebben namelijk twee verschillende kanten en zijn er vele opstellingen mogelijk van de spionnen. Een kort spel, maar valt zeker in het rijtje van 30 seconds en party & co. Een mooi afsluitend spel voor een groep die van spelletjes houd!
AnneriekvL –
Het spel is simpel uit te leggen, wat prettig is gezien het met zoveel mensen gespeeld word.
Het is erg interactief en zorgt voor veel discussies.
Verder is het in teams tegen elkaar spelen erg leuk! Hierdoor kunnen bijv. kinderen goed meedoen ondanks mindere woordenschat door ze in een team te zetten met iemand die goed is in het spel bv. 🙂
Roycovdb –
Codenames is ondertussen een gevestigde waarde. Een leuk familiespel of dubble date spel. Je hebt een rooster met een heleboel woorden, die willekeurig worden samengesteld uit honderden kaartjes. De ene partner krijgt een kaartje te zien met welke woorden de ander moet raden. Door 1 woord te zeggen, probeer je de andere partner zo veel mogelijk van jouw woorden te laten raden, zonder het andere team cadeaus te geven, of het valwoord te triggeren.
De regels zijn gemakkelijk uit te leggen. Zelfs mensen die zogezegd niet graag bordspellen spelen, krijg ik deze regels in 3 minuten uitgelegd. Door de honderden kaartjes zijn er ontelbare opties mogelijk, wat de herspeelbaarheid zeker ten goede komt. En hoe meer je het spel speelt, hoe leuker het wordt. Want geleidelijk aan ontstaan er insiders en grappige situaties. Vlaada Chvatil is een zeer gerenomeerd designer van spellen. En de kwaliteit van White Goblin Games spellen zijn altijd een perfect evenwicht tussen degelijkheid en prijs.
2 grote minpunten en een kleintje: Zeker het kaartjes met de roostertjes op, zijn soms wat klein. Zeker omdat je er met 2 op moet kijken. Het gebeurt hierdoor wel eens dat je je vergist over welke kaartjes geraden moeten worden. Het feit dat het enkel met 4 spelers te spelen is, is mijn inziens echter het grootste probleem. Soms heb je zin om het met 2 te spelen, of met een grotere groep, en dit is niet mogelijk. Codenames Duet, een ander spel in de lijn, past daar een mouw en kan wél met 2 gespeeld worden. En dan nog het kleine minpuntje: het is taalafhankelijk. Voor weinig mensen is dit relevant, maar toch wel op te merken. Ook hier heb je versies zoals Codenames Pictures, die dat kunnen opvangen.
Wslm –
Leuk denkspel waarbij je creatief moet zijn. Het leukst met 6 spelers maar met meer of minder kan ook prima! Oneindige speelcombinaties waardoor je het spel nooit uitgespeeld krijgt. Ideaal als je houdt van puzzelen of denkspellen maar ook van gezelschapsspellen!
Sheepworld –
Dit is een heel leuk spel wat elke keer weer anders is. Je speelt in twee teams. Er worden 25 kaartjes op tafel neergelegd, waarvan een aantal kaarten bij het ene team en een aantal andere kaarten bij het andere teams horen. De team captains weten als enige om welke kaarten het gaat, en moeten middels een hint van één woord hun teamlid of teamleden de kaarten laten raden. Je kunt één kaart per keer laten raden maar ook een hint geven voor meerdere kaarten. Bijvoorbeeld: Onder de kaarten die er liggen, horen de termen “duikboot” en “zwaan”. Als hint zou je dan kunnen zeggen: “water” gevolgd door het aantal “twee”, waarbij je team weet dat ze twee kaartjes moeten raden, in dit geval bevindt een duikboot zich in het water en een zwaan ook. Maar let op bij het geven van hints dat je niet kaartjes van de tegenpartij laat raden anders krijgen zij deze punten! Het leukste is natuurlijk om hints voor zoveel mogelijk kaarten te vinden, soms lukt het om voor drie kaarten een hint te geven. Het team dat het eerst alle kaarten geraden heeft, wint het spel. Omdat de kaarten en de volgorde steeds veranderen, zijn er steeds nieuwe verbanden mogelijk en blijft het spel altijd nieuw en gevarieerd. Altijd leuk dus, en in een kwartiertje gespeeld. Je kunt dus zoveel potjes spelen als je wilt. Ook erg leuk om met jong en oud gemengd te spelen; wij spelen het als gezin met onze kinderen (groep 6-8) en dat gaat heel goed, we hebben er veel plezier aan.
ReviewerBoris –
Codenames is een heel leuk en gezellig spel om met vrienden en familie te doen. Het leuke is dat je het met iedereen kan doen. Ik speel het met mijn zusje van vijf, maar het kan evengoed gespeeld worden met mijn vrienden, op een hoger niveau. Een echte aanrader!
IlonaEM –
Super leuk spel voor een groep, maar zelfs heel vermakelijk met zijn tweetjes te spelen heb ik gemerkt. Het is een uitdaging om het juiste woord te vinden waarmee de ander je bedoelde woorden raadt. Neemt niet heel veel ruimte in beslag en door de grote hoeveelheid aan kaarten en variaties zeker niet snel saai. Ook leuk voor de mensen die niet van lange spellen houden of hele tactische spellen.
EvdHaak –
Heel leuk spel om te spelen met zowel volwassenen als kinderen (11jr en ouder).
Wij hebben ons prima vermaakt met dit spel zowel op oudjaarsdag als op 1 januari met vrienden met de kinderen erbij. Je merkt wie er goed associatief kan denken, met de meest originele aanwijzigingen komt, en wie er liever feitelijk naar de woorden kijkt om combinaties te maken.
Niet moeilijk om te leren, gemakkelijk mee te nemen, en met 8 personen kan deze versie prima.
Een spelletje duurt niet lang, zo kun je meerdere spelletjes achter elkaar spelen zonder dat het verveelt.
Ook aan te raden voor coaches die gevoel willen krijgen voor type persoon in een team – wel niet creatief / associatief denker.
FlokWok –
Fantastisch spel! Al vele malen met plezier gespeeld met vrienden en familie. Zeker het aanschaffen waard!
Sterretje5 –
Vaker spelen en het wordt steeds leuker 🙂
o0elba0o –
Positieve punten van dit artikel zijn: leuk ontwerp en goede kwaliteit.
mtrs –
Codenames is dolle pret, als je talige spelletjes houdt die enig denkwerk vereisen. Ideaal spel voor vier of meer spelers. door de grote variatie in kaartjes wordt de levensduur van het spel aanzienlijk vergroot. De eenvoudige spelregels dragen ertoe bij dat het een heel toegankelijk spel is. Een ideale partygame.
Vern –
Het spel op zich is vrij simpel, maar steekt zo in mekaar dat men het kan blijven opnieuw spelen zonder dat het oud wordt.
Teams hebben het meeste kans om te winnen als de teamleden mekaar goed kennen, en hun teamleiders creatief zijn.
Nachtuil11 –
Echt een superleuk spel om met wat oudere kinderen en volwassenen te spelen.
camkui –
Codenames is een leuk spel waarbij je dmv hints probeert om zo snel mogelijk alle kaartjes van jouw team te raden. Je kunt het tactisch spelen. Maar meestal loopt het spel ook uit hilariteit omdat je de meest komische combinaties kunt maken. Het spel is het leukst wanneer je met 6 personen of meer bent, waardoor er leuke discussie optreden
AnnP1805 –
Hou je van taalspelletjes? Enkel dan is dit een leuk spel voor jou. Ik speelde eerst de Engelse versie voor volwassenen en dat was erg leuk maar wat te moeilijk omwille van de vele onbekende pikante Engelse woorden. Deze Nederlandstalige versie voor kinderen lijkt echter moeilijker op vlak van verbanden zoeken tussen de woordkaartjes. Zeker niet voor jonge kinderen! Pas speelbaar vanaf 12 jaar en dan moet je nog erg talig zijn….
Alice555 –
Leuk spel
svunckx –
leuk, eenvoudig en gevarieerd
laurensM –
Door de combinatie van de verschillende patroonkaarten en de losse woordkaarten is ieder spel anders. Uitstekend spel voor 4 of meer. Simpel om uit te leggen zodat je direct aan het spel kan beginnen. Het bedenken van goede tips voor je medespeler(s) kan zeer uitdagend zijn.
maan203 –
Leuk spel ter afwisseling. Alleen de geheime diensten hebben het een stuk moeilijker, dan de teamgenoten waardoor die intensiever ermee bezig zijn. Daardoor is het wat onevenwichtig verdeeld, maar je wisselt natuurlijk en dan zijn de rollen omgedraaid.
ManoukMooring –
Leuk spel waarbij goed nagedacht moet worden over de hints. Ideaal voor groepen van 6-8 personen.
SofieVdm93 –
Leuk spel dat snel te begrijpen is en uit te leggen dankzij de beknopte spelregels. Duurt ook niet al te lang. Reeds vanaf 2 spelers speelbaar, maar ook met heel wat meer spelers mogelijk in 2 groepen. Oneindig veel combinaties mogelijk met alle speelkaarten dus blijft gevarieerd en uitdagend!
MaudMerks –
Heel leuk spel voor 2 of meer spelers. Gezellig, nadenken en interactief! Iedereen kan aansluiten op elk gewenst moment, echt top!
koffiefor2 –
Erg leuk spel voor 4 personen.
Casil –
Erg leuk spel. De spelregels zijn niet al te moeilijk. Dit is meer een partygame dan een strategisch bordspel. Maar je moet er toch wel wat bij nadenken. Het is niet altijd gemakkelijk om linken te leggen tussen woorden die in eerste instantie niets met elkaar te maken hebben. Je speelt het in teams en kunt afwisselen wie er in je team de hints geeft en wie raadt, dus het gaat niet snel vervelen. Een aanrader!
JolienAnne –
Erg leuk spel om met 6 tot 8 personen te spelen. Het is zowel als hoofd van de geheime dienst (spymaster) als als agent een heel spannend en leuk spel. Wat het zo leuk maakt, is dat je als spymaster verbanden moet leggen met woorden die soms weinig met elkaar te maken hebben, maar tegelijk ook moet bedenken welke verbanden jouw agenten zouden kunnen leggen met het door jouw bedachte woord. Hetzelfde geldt voor de agenten. Verder moet je er ook steeds rekening mee blijven houden hoeveel woorden de tegenstander al heeft geraden om niet achter te blijven (/te verliezen).
Het is ook met 2-3 personen een leuk spel om te spelen, maar persoonlijk vind ik het wel leuker om het met een groep van max. 8 personen te spelen.
Pillowlover –
Dit is een van de leukste spellen bij ons in de kast. Je kan het met 2 personen spelen of met een aantal en het is heel makkelijk te ‘leren’. Zelfs de mensen die niet van spelletjes houden laten zich overtuigen en zijn verbaasd hoe leuk het is. We hebben het nu een maand in huis (kerstcadeau) en het heeft zeker elk weekend op tafel gestaan en door de weeks ook al een aantal keer. Een spelletje hoeft niet lang te duren en je leert elkaars denkwijze snel kennen. Omdat er heel veel kaartjes in zitten denk ik dat dit spel voor nog heel veel speelplezier gaat zorgen de komende jaren. Een van de beste aankopen van 2017.
JobBos –
Codenames is een zeer eenvoudig, maar geweldig spel. Het spel wordt gespeeld in twee teams van minimaal 2 personen per team. Één van deze mensen is de team-captain. Aan hem/haar de taak zo veel mogelijk woorden die op tafel liggen aan elkaar te koppelen met een codewoord (codename) hiervoor. Hij zegt bijvoorbeeld “dieren, 3”, wat betekent dat hij drie woorden naar zijn teamgenoten seint die met het woord “dieren” te maken hebben. Bij sommige combinaties moet erg creatief gedacht worden en het is dan maar hopen dat de teamgenoten dezelfde gedachtengang hebben. Anders kiezen zij misschien een woord van het andere team, of nog erger; het verboden woord.
Erg leuk spel om een aantal potjes na elkaar te doen en ook geschikt om te introduceren aan mensen die minder van bordspellen houden. De ‘pictures’ variant is ook leuk, al is die naar mijn mening wat minder uitdagend.
Urgje –
Leuk gezelschapsspel
ALENKA12 –
Het het een spel waar je toch moet bij nadenken. Maar super .euk om met je vrienden te spelen. Gegarandeerd fijn spelplezier
LBus92 –
Aanrader! Vooral vanaf 4 personen, maar we spelen hem ook regelmatig met zijn 2en. Je wordt uitgedaagd om op een creatieve manier linkjes te zoeken tussen bepaalde woorden. Dit leidt tot mooie ontdekkingen, maar ook tot grappige misverstanden. Een misverstand brengt echter ook een risico met zich mee, je kunt er het andere team mee helpen… Of nog erger: je belandt bij de huurmoordenaar.
KabouterA –
Dit spel staat garant voor uren spelplezier en wordt niet te snel eentonig.
Een spelletje duurt een goed kwartiertje waardoor je het meerdere malen na elkaar kan spelen of eens kort tussendoor.
Er zijn voldoende kaarten en mogelijke combinaties zodat je nooit twee keer ‘hetzelfde spel’ speelt.
Vraagt wel een grote taalbekwaamheid.
Zeker en vast een aanrader!
versleijen1975 –
De handleiding is zo onduidelijk dat veel mensen het spel verkeerd spelen, je moet om beurten spelen, nooit meerdere bonus beurten na elkaar, want dan speel je het zo uit.
harwitch –
Codenames is een zeer leuk spel om te spelen, of je nou met je vrienden of collega’s bent.
Het vergt wat tijd voordat het spel duidelijk is, maar zodra de basis bekend is de leer curve relatief snel.
Tonk1 –
Fijn spel met eenvoudige regels.
Mauike –
Codenames is echt een heel leuk spel. Als je met vrienden op weekend bent moet het niet altijd rumikub of pictionary zijn…codenames is ook echt een aanrader.
Thijsie85 –
Het spel 1 keer gespeeld bij vrienden. Daarna gelijk zelf aangeschaft, al vele leuke avonden met vrienden gehad.
JasmineD –
Leuk voor 2 of in groep
Jzt79 –
Leuk spel, niet te lang, niet te ingewikkeld, maar ook zeker niet te kinderachtig! Leuk om te spelen, te krijgen of kado te doen.
Veer1996 –
Twee pluspunten: leuk ontwerp en goede kwaliteit.
Huarru –
Ik heb dit spel aangeschaft na recensies van het spel te hebben gelezen. Na dit spel daadwerkelijk gespeeld te hebben kan ik dit van zeker aan te bevelen voor mensen die een leuk party spel zoeken. Het spreekt mensen aan die niet al te veel spellen spelen, maar ook de echte spelletjes fanaten. Het spel heeft simpele regels, maar bevat toch diepgang, het is spannend, maar ook grappig en het blijft leuk zelfs als je niet wint.
Ccc223 –
Dit is een geweldig spel, goed betaalbaar en brengt de groep urenlang plezier. We hebben dit spel nu vaak gespeeld en krijgen er nog altijd geen genowg van. Het verbindt mensen op een bijzondere manier.
Wario11 –
Leuk spel dat niet al teveel uitleg nodig heeft, duurt ook niet heel lang per ronde. Er zijn meer dan genoeg combinaties mogelijk waardoor het spel nooit hetzelfde voelt als je het weer speelt, vele leuke avonden mee gehad! Werkt het beste met 6 spelers.
Ewald123 –
Ideaal spel om met mensen van allerlei leeftijden te spelen. Door de relatief korte speelrondes ook altijd te spelen, je hoeft er niet ‘voor te gaan zitten’. Wat dat betreft te scharen in het rijtje Party&Co, 30 seconds en triviant, maar korter. Door de grote hoeveelheid woorden, en het altijd wisselende speelbord en opdrachtkaartje zal je nooit dezelfde combinaties krijgen. Zonder problemen de hele avond te spelen, mede doordat er niet continu intensieve aandacht vereist is van alle deelnemers.
Tanteing –
Het is een leuk gezelschapsspel waarbij je goed op elkaar ingespeeld raakt. Je kunt t met z’n vieren doen maar ook met teams
driesvg –
Codenames is spel dat met door het groot aantal verschillende kaartjes met woorden en een groot aantal opstellingkaartjes een eindeloos aantal combinaties aan verschillende spelletjes oplevert.
Het is een spel dat niet lang duurt en dat je van 2 tot zelfs meer dan 8 personen kan spelen waardoor je korte dode momenten kan opvullen met dit spel ongeacht met hoeveel je bent.
Een klein nadeel is de grote doos waarin het spel komt, deze is groter dan nodig om alle spelelementen op te bergen. Hierdoor is het spel moeilijker mee te pakken op reis.
saradescamps –
Wat ik goed vind aan dit speelgoedartikel: Eindeloos speelplezier, Leuk ontwerp, Goede kwaliteit
Minder goed: Kleine onderdelen
gwenjanssen –
Een leuk spel, we houden wel vaker een Spellen avond met de familie, dan hebben we tientallen spellen klaar staan op de kast, maar nu spelen we telkens code namen, ideaal voor iedere leeftijd! De tijd vliegt voorbij.
SimoneUtrecht –
Leuk spel voor af en toe. Het nadenken over goede woordcombinaties werkt wel erg vertragend. Een interessant spel om dus gefocust te spelen, niet om even lekker weg te spelen met een groep vrienden.
KaWess –
Spel om lekker bij na te kunnen denken. Fijn dat je het met veel mensen kan spelen, maar ook gewoon met zn tweetjes.
Dohtje –
Ik heb dit spel nu een paar keer gespeeld en ook cadeau gedaan. De uitleg is heel simpel en zeker na 1 proef rondje begrijpt iedereen het. Het lastigste aan het spel is om je gezicht in de plooi te houden als je teamgenoten de juiste antwoorden moeten raden! Niks verklappen is soms erg lastig als ze er helemaal naast zitten. Goede ijsbreker die je in half uurtje speelt. Gedaan met 4 personen en met zijn 10en en alle 2 even leuk!
Doel is om met 1 woord een link te leggen tussen meerdere kaartjes en te zorgen dat je teamgenoten de juiste kaartjes aanwijzen. Je geeft daarbij ook aan hoeveel kaarten ze mogen raden. Ze hoeven in een beurt niet alle kaartjes aan te vinken en mogen bij twijfel stoppen. Doordat ze met elkaar praten kan je in je volgende woord ze misschien verder op weg helpen. Maar help ook de tegenstander niet te veel!